woensdag 29 oktober 2014

Marketingcommunicatie boetseert beeldvorming bij consumenten

Wie het marketing concept op de traditionele manier heeft leren kennen herinnert zich nog de 4 P's die Philip Kotler indertijd introduceerde. Weet je het nog? Product - Place - Price - Promotion. Handig in die tijd, maar in een volwassen marketingwereld voldoen deze instrumenten al lang niet meer. Toen ik nog les gaf (van 1989 tot 2008) vulde ik die P's aan met nog een paar instrumenten. Place werd Plaats van verkoop of Outlet en Logistiek, Personeel, CRM (of Data), Service, Sales,  om er maar een paar te noemen. Maar Kotler hield vast aan zijn eigen 4 P's en het duurde tot ergens begin van deze eeuw (2005?) dat hij door de toenemende rol van het internet zijn 4 C's introduceerde: Customer needs - Cost to consume - Convenience - Communications. 
Typisch Amerikaans.


In beide concepten komt communicatie terug. Dat is niet toevallig. Sterker, het komt nog steeds voor dat managers roepen "We moeten (meer) aan marketing doen" en bedoelen eigenlijk communicatie. Meer bepaald, marketingcommunicatie. Marketing wordt dan als een instrument van het ondernemen gezien. Dat is een verkeerd uitgangspunt. Marketing is niets anders dan de belangen van de klant centraal stellen. Het is je 'boeren verstand' gebruiken. Het is eerder een mentaliteit dan een management tool. Marketing verzamelt een scala van instrumenten die één centraal doel hebben: geld verdienen door klanten precies dat te bieden waar ze behoefte aan hebben. Dat kun je met je klompen aanvoelen, de boeren-wijsheid methode. Maar je kunt het ook wetenschappelijk aanpakken, en dit is wel nodig als zowel je onderneming als je markt omvangrijk zijn. Dan wordt marketing een vak, een beroep met een plek in het organisatieschema en een manager aan het hoofd.

Marketingcommunicatie boetseert van 
tekst en vorm beeldvorming bij consumenten.

Communicatie is één van de marketinginstrumenten. Een vakgebied dat naast marketing staat en toch er een onderdeel van is. Verkoop is (voor mij) óók een marketinginstrument, zelfs een met enige verwantschap met communicatie. Communications of marketingcommunicatie richt zich op de massa en de verkoper is meer gericht op face-to-face communicatie. Marketingcommunicatie zorgt ervoor dat het merk sterk blijft, dat klanten en potentiële klanten zich het merk herinneren en bereid zijn te kopen. Communicatie heeft de voorzet, Verkoop scoort de punten. Die haalt de klant uiteindelijk over en sluit de deal.
Er zijn natuurlijk ook uitzonderingen op die regel:

  • Direct Sales
    Verkopen op afstand, bijvoorbeeld door een webwinkel of een (e-mail)mailing. In dit geval gaat de communicatiespecialist op de stoel van de verkoper zitten. Schrijver en ontwerper moeten de klant zonder face-to-face contact overtuigen en tot aankoop bewegen. Dat vraagt om totaal andere vaardigheden dan van de verkoper.
  • Retail
    En dan met name de zelfbediening zoals Fast Moving Consumer Goods in supermarkten. Hier moet een mix van vertrouwd merk, opvallende verpakking, juiste plek in het schap, etc. het werk doen. Hier is trouwens het marketing concept geboren.
Communicatie tovert met woorden, vormen en kleuren. Hier iets moois van maken vraagt een creatieve inslag en psychologisch inzicht. Doel van dit alles: aandacht trekken, koopbereidheid vergroten, store traffic genereren. Kortom voor leads zorgen, zodat de verkoper de deal kan sluiten. En ja, bij direct sales moet de communicatie zelf de deal sluiten, in het winkelwagentje van de webshop deponeren, net als in de zelfbedieningszaak, waar communicatie vanuit het schap dezelfde functie vervult.

Marketing/communicatie is dus dienstbaar aan Sales. En als je meer 'aan marketing' wilt doen dan gaat het veel dieper. Dan moet je ook nadenken over zaken als:
  • Leveren we maatwerk of een massaproduct? Voldoet dit product (of dienst) aan de behoeften van de klant? Is dit wat hij graag wil? Of kunnen we voor de klant een probleem oplossen waarvan hij zich u nog niet bewust is? Als deze vraag nooit gesteld werd hadden we nu geen mobiele telefoons, geen internet, geen computers, zelfs geen auto's, om maar wat te noemen. Dit noemen overigens Technology Push.
  • Vragen we een geschikte prijs? Wat hebben we minimaal nodig aan omzet om winst te maken? Is de klant bereid die prijs te betalen? Heeft hij alternatieven? In welke fase van de product life cycle is de prijs in evenwicht met de koopbereidheid van klanten die bij die fase passen? Denk bijvoorbeeld aan pioniers die bij een product introductie bereid zijn een hoge prijs te betalen.
  • Hoe verkopen we het product? Direct of indirect: via een dealernetwerk? Rechtstreeks? Waar moet het artikel te koop zijn? Overal? Of alleen bij gespecialiseerde handel? Verkopen we online? Of alleen via 'echte winkels'? Is er voldoende marge voor indirecte verkoop?
    Welk gemak bieden we de klant om ons product te verwerven? Of welk offer moet de klant er voor brengen? (Behalve betalen, natuurlijk - maar dan is ook de vraag meteen: met welk gemak kan de klant betalen?)
  • Hoe vervoeren we het product naar de klant? Welke moeite (en kosten) moet de klant voor eigen rekening nemen? Denk bijvoorbeeld aan vliegreizen: hoever wil een klant reizen om op het vliegtuig te kunnen stappen? Daarom worden vanaf zoveel regionale vliegvelden korte tot middellange bestemmingen aangeboden. Of denk aan speciaalzaken waarvan er maar één in iedere provincie is.
  • Hoe organiseren we de klantenservice? Hoe gaan we om met klachten? Welke impact heeft de wettelijke garantie (productaansprakelijkheid) voor ons en hoe gaan we daarmee om?
  • Welk soort personeel hebben we nodig om dit allemaal te realiseren?
  • Welke gegevens willen we van onze klanten bewaren? En wat doen we hiermee? Een vraag die betrekking heeft op CRM en Business Intelligence.
En als je op deze vragen, en mogelijk nog veel meer, antwoorden hebt gegeven, ja dan komt Marketingcommunicatie aan de beurt om hier "een goed verhaal" van te maken en dit met de markt te communiceren. 
Ooit vertelde een bevriend reclame ontwerper mij, dat een klant hem opbelde met het verzoek: "Ik heb overmorgen een leuke folder nodig om mee te nemen op reis naar Rusland. Regel jij dat effe? ......tuut-tuut-tuut". 
Zo werkt marketingcommunicatie dus niet. 

dinsdag 21 oktober 2014

De rol van communicatie binnen marketing en sales

Vanaf vandaag een serie artikelen over de rol die (marketing)communicatie speelt binnen marketing en verkoop in relatie tot strategie, doelstellingen en planning.

Marketingcommunicatie staat nooit op zichzelf, het is primair een instrument ter ondersteuning van verkoop. Het heeft als doel het verkoopproces kansrijker te maken. Het maakt niet uit of de verkoop gedaan wordt door verkopers of dat het om direct sales gaat. Marketingcommunicatie fungeert als magneet én als smeermiddel voor het verkoopproces. Door de activiteiten van MarCom dient verkoop meer kansen op succes te krijgen.

De doelstelling van MarCom heeft een directe relatie met de marketing- en sales doelstellingen. Wat zijn de targets van sales? Hoe kan MarCom dat ondersteunen middels communicatie? Welke vormen van commerciële communicatie worden daarvoor ingezet? Welke niveau's van het verkoopproces worden op welke wijze ondersteund?

Lead generatie
Hoe krijgen we potentiële kopers in ons aanbod geïnteresseerd? Dat hangt mede af van de processtappen die volgen als er een klant toehapt. Een paar mogelijkheden:

  • Retail als verkoopkanaal
    Als het de bedoeling is dat de koper je verkoper opzoekt in de winkel (of winkelketen) dan is het primaire doel om "store traffic" te genereren. Potentiële kopers bevredigen hun nieuwsgierigheid door het artikel in de winkel te bekijken, te betasten en er vragen over te stellen. Het is een feit dat de meerderheid vervolgens de winkel zonder het artikel weer verlaat. Een kleine groep koopt meteen en een enkeling probeert het mee te nemen zonder te betalen. Van degene die zonder aankoop weggaan komt een deel later terug om het artikel alsnog te kopen. Daar kan best enige tijd overheen gaan. Want een verkoop slaagt alleen als je het juiste aanbod op het juiste moment aan de juiste persoon doet. Het juiste tijdstip en de juiste persoon kunnen ook buiten de winkel tot stand komen, daarom is het belangrijk dat je mensen in de gelegenheid stelt om te komen kijken en eventueel vragen te stellen. En eventueel documentatie mee te nemen, of informatie op een website te raadplegen.
    Vanuit marketingcommunicatie moet vooral veel aandacht worden besteedt aan branding en actiemarketing. Consumenten moeten vertrouwen hebben in het product en in het verkoopkanaal. Door advertising en acties kun je de drempel tot winkelbezoek verlagen of de koopbeslissing beïnvloeden.
  • Verkoop middels vertegenwoordigers of adviseurs
    Deze methode zien we meer in de zakelijke markt. Hier speelt (koude) acquisitie een belangrijke rol. De pipeline moet vol en daar wordt veel energie in gestoken. Telefonische acquisitie is niet direct een populaire bezigheid en de rendement is vaak laag. Het kan ook anders, bijvoorbeeld online. Hier een efficiënte acquisitie methode.
    MarCom dient hier campagne ondersteuning te geven en te zorgen voor content in de vorm van direct marketing, documentatie, perspubliciteit en (geoptimaliseerde) webcontent. Ook hier speelt de 'drie-eenheid' van sales een rol en dient content het bindmiddel te zijn tussen het juiste tijdstip, de juiste persoon en de juiste informatie. Inhaken en herhalingen zijn hiervoor belangrijke strategieën. Ook off line communicatie moet dit proces ondersteunen. Met advertising, PR, beurzen en events.
  • Direct Sales
    Zonder tussenkomst van een verkoper producten verkopen is een hele uitdaging. Een verkoper kijkt de klant in de ogen en kan met de nodige empathie invloed uitoefenen op het beslissingsproces van de koper. Bij direct sales kan dat niet. Hier moet content het werk doen. En je krijgt maar weinig tijd om de juiste indruk te maken. Vooral bij internet marketing gaat het snel en is de concurrent slechts één muisklik  verwijderd. Content moet de potentiële koper nieuwsgierig maken en direct overtuigen. Ook hier ben je afhankelijk van de 'drie-eenheid'. Het voordeel is dat vaak 'de juiste persoon' of het 'juiste tijdstip' al een gegeven is.
    MarCom dient hier niet alleen voor goede content te zorgen, waarbij de schrijver de rol van de verkoper overneemt in een welhaast onmogelijke dialoog. Er moet ook aandacht aan branding wordt besteedt. Met merkbeeld moet het proces van vinden, overtuigen, kopen positief beïnvloeden. Met goede content alleen red je het niet, vertrouwen in het product en de aanbieder zijn net zo belangrijk. Daarom is het belangrijk om ook off line te adverteren en bijvoorbeeld via PR en sponsoring op het netvlies van potentiële kopers te komen.
De doelstellingen kunnen dus heel verschillend zijn. De ene keer is het campagne gericht met een duidelijke deadline. De andere keer is het meer gericht een op een langlopend proces en is het belangrijker om te werken aan een goede merkenbeleving. Het is nooit een kwestie van of-of, maar van en-en waarbij alleen de accenten verschuiven.

Het volgende artikel zal gaan over plannen en (taakstellend) begroten.